Pallas Athéné – védelmező részünk a megszállókkal szemben

Erő és esendőség a lélekben

A jóga komplex tudományában az önismeret és az érzelmi tisztítás fontos alap. Mivel kultúránk egyik bölcsője Göröghon, az Olümposzon élő istennők segítségével vizsgáljuk meg, hogy lelkünkben munkálkodó erőink mire hívnak és mit támogatnak bennünk.

Pallas Athéné kimunkálása

Pallas Athéné kedves része a mai nőnek, ahol pici korunk óta a tudás gyarapításával törekszünk a sikeres életre. Ezen részünket nagyon támogatja a külvilág! Okosnak, erősnek lenni értékes. A teljesítmény, és a tudás gyarapítása a figyelmet a fejünkre emeli, ahol a sok ész lakozik. Halmozzuk az ismereteket, a diplomákat, a tanfolyamokat, kurzusokat rendíthetetlenül. Arról, hogy néha túlzásba esünk, arról a makacsul visszatérő fejfájás vagy migrén (amikor széthasad a fejünk) tanúskodik. Enyhülést a csend és sötét ad, egy alapos hányás tehermentesíti a gyomrot is az emészthetetlen tartalmak eltávolításában.

Mivel a fejében él, értelmezni próbálja a világot, azon részeit is, amely tudással és értelmezéssel elérhetetlen. Ide tartoznak az érzelmek is, melyeket Athéné, sok esetben egyszerűen kizár, elzár, a szívébe rekeszt. Erős védelmi páncél veszi körbe, akár a szoros melltartók és topok, teljesen leblokkolva az energia áramlást a szív terében. Ez a védelem valóságos áldás lehet egy üzleti tárgyalásnál, amikor jó, ha helyén van az eszünk, és nem az érzelmek irányítanak. Hátrány akkor lesz, ha a megfelelő helyen és időben elmulasztjuk levenni a páncélzatot.

Pallas Athéné fejlődésének az útja

Otthonunk és kapcsolataink az érzelmi fejlődés színtere, itt ellazulhatunk, lehetünk pőrék, itt a fókusz jó, ha a fejből a szívbe engedődik alá. Sok esetben azonban, talán megszokásból, vagy félelemből, ez az alászállás nem történik meg. Amikor a kapcsolatunkat csakis ésszel igyekszünk irányítani, kudarcot fogunk vallani. Érzelmi kérdésekben ugyanis nem az értelem ad választ, vagy megoldást! Megnyílni az érzelmeknek, még akkor is, ha ez sebezhetővé, esendővé tesz, elkerülhetetlen.

Tapasztalataink arra mutatnak, ha nem nyitjuk meg a szívünket, akkor meghasadhat, vagy a sebész szikéje nyitja meg. Ma Magyarországon a vezető halál ok, a szív és érrendszer betegsége. Nagy a külső és a belső nyomás egyaránt.

Mit lehet tenni az egyensúly megörzéséért?

A Hős, aki felszabadít

A hős az, aki a megszállóktól felszabadít, aki kiáll az Élet védelméért

Athéné a Hősök támogatója. Odüsszeusz elbizakodottságában, a büszkesége miatt kényszerült a bolyongásra, mert azt hirdette, ő egyedül győzött, kizárólag a saját leleményességének köszönhetően.

Posszeidón ennek hallatán azt menydörögte:

„Jól jegyezd meg, Isten nélkül semmi az ember!”

Hosszú útja során bebizonyosodott ennek igazsága: a hőst a büszkesége, a hübrisz vezeti tévútra, és alázatossága vezeti vissza a helyes útra. Azonban az isteni Athéné nem hagyta magára a hőst, bár a szabad akarat és a saját leleménye és ügyessége segítette őt vissza otthonába, időről-időre egy kis isteni beavatkozás fontos volt a siker érdekében.

 • Mit jelenthet ez napjainkban, hol van az ősi történet aktualitása?
 • Milyen megszállás alól kell most megszabadulnunk?
 • Mi a megszállás?

Eltérítés az igazi útról, melynek célja a szamádi-igaz természet, egység az Istennel. Számtalan eszköz volt erre régen is, most is. A harc és háború az energiáért zajlik ebben a pillanatban is, mindenütt. A legfőbb harcmező az elme. Nem véletlenül fedi be aranysisakkal feját Athéné, hiszen a legnagyobb védelmet kell biztosítani az elménknek. A keresztény hagyományban az ima, a jógában a mantra és meditáció segíti a védelmet és állandó kapcsolódást a valósággal, az Istennel.

A rendből való kibillenés a betegség, melyet a lelki nyavalyák okoznak elsősorban. A zaklatott elme előbb utóbb legyengíti a testet is. A visszabillentést is ott kell kezdeni, ahol kialakult a diszharmónia.

Tarts rendet, és a rend megtart téged!

Az elme rendjének visszaállítását spirituális oldalról is meg kell támogatni. Nemcsak a mentális és fizikai jóllétet és harmóniát kell visszasegítenünk.

Módszerek

 • napi szintű ízület és mirigytisztító gyakorlatok
 • meditáció: 2 perces csendek minden tevékenység váltásakor
 • imagináció: harcos, 5 elem
 • mantra: Ganésa
 • ima: Szent Mihály imája
 • pranajama: nadi sodana

Érzelmi tisztítás

Az érzelmek szabad megélése olyan formában, hogy az építő jellegű, és az életet szolgáló erő legyen. Ebben ügyesek a Hősök, sokféle eszközzel érik el a rendet. Az érzelmekben rengeteg energia rejlik. Minden cselekedetet a felül lévő érzelem irányít.

Az önuralom, önirányítás olyan készség, mely tanulható. Alapvetően az érzet figyeléssel kezdődik, amely érzetek által felemelt érzelem megfigyelésével folytatódik. Nagyon alapos és kifinomult rendszere van az érzelmi tisztításnak a a Himalájai Tradícióban, Dr Stephen Parker Az út megtisztítása című könyve kiváló technikákat kínál. Az érzelmek az asztráltestünkben a nádi vezetékeken keresztül áramlanak, ezért is fontos a nádi vezetékek tisztán tartása. Fizikai és aszrtáltestünk között van egy pajzs, mely az asztrális erők negatív hatásaitól véd meg. Gyengülését a VALÓSÁGTÉVESZTÉS és BÁNTÁS jelzi.

Tisztaságunk eszközei:

 • fűszereink közül a bazsalikom, zsálya, rozmaring, rózsa, kurkuma fogyasztása lehet segítség.
 • füstölők rendszeres használata kámfor, tömjén, mirha, szantál

Egyensúly megőrzése

Nemcsak az aktivitás-pihenés egyensúlya tartozik ide. A lelki problémák, a lelki egyensúlytalanság tünetei. Nagy érzelmi megrázkódtatás, trauma, rossz nevelés, elkerülhetetlen részei életünknek, de most MINDEN eszköz adott a meghaladásra. Életünk végéig másokat okolni a kudarcainkért, nem reális. Tegyünk magunkért!

A szattva, a tisztaság

Elménk a szattvikus, tiszta térben képes megújulni. Kimeríti a sok inger, a passzív mentális tevékenységek a szórakozás, tévézés, kütyüzés.

Táplálja az elme tisztaságát:

 • az önzetlen szolgálat
 • jó közösségi együttlét
 • ima, éneklés, meditáció, mantra
 • szeretet, béke összetartozás megélése.

Ha nyugtalanok vagyunk, az annak a jele, hogy fentieket nem gyakoroltuk, elménk beszennyeződött.

Egyéb technikák a jól létért

 • Olajozás, a homlok és tarkó, alhas meleg olajjal való megkenése stabilizál és megnyugtat.
 • Orrnyílásba és hallójáratba mandulaolaj vagy szezám olaj csepegtetése megnyugtat.
 • Citromfű tea mézzel
 • Tejben felfőzött rózsaszirom, kardamommal erősíti a szív békéjét
 • Tejbegríz datolyával édesítve nyugtató hatású

írta Kornhoffer Tünde. – Minden jog fenntartva.

Megosztani teljes terjedelemben, forrás megjelöléssel lehetséges.

Ismerd meg a benned rejlő istennőket az Anaya Női Jóga oktatóképzésen!

Hamarosan induló tanfolyamok

 

Ezen ajurvédikus receptek és tanácsok NEM helyettesítik a megfelelő orvosi ellátást! Ezen az oldalon található információk önmagukban nem alkalmasak arra, hogy a betegek, páciensek, saját diagnózist állítsanak fel, vagy az itt talált információkat bármilyen egyéb módon önmaguk gyógyítására használják. Az oldal üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal az itt megosztott tartalmak felhasználásából eredő egészségügyi problémákért, még akkor sem, ha az adott tartalmat szakorvos véleményezte. Panaszaikkal minden esetben keressék fel háziorvosukat vagy a megfelelő szakrendelést!

Anaya jógáról végzett oktatóimtól

6 évvel ezelőtt kezdődött a csoda úgy mentem Hozzád tanulni, hogy ha csak magamnak, a Lányomnak és néhány Barátnőmnek segítek, már megéri. Az Anaya képzés alatt néhány kisebb csoportom lett, lelkes jógázókkal, szuper jóga táborokkal a kertecskémben, miközben én is fejlődtem, épültem, szépültem kicsit. Hozzájárult a női jóga Babák születéséhez, jóga unokáim száma 6 és egy még pocakban van. Mindig hálás szívvel gondolok az Anaya -ra Rád és a tanításodra.

Erika

” Az Anaya képzés fontos önismereti út volt számomra, énem rejtett, illetve elnyomott részeinek örömteli felfedezése. A nehézségek együtt hordozása, az örömök közös boldogsága. A nővérség áldott tapasztalata. Szeretet, elfogadás, megbecsülés, tisztelet – mind magunk, mind egymás iránt

Ági

“Számomra a női minőségek megértését hozta el, azt megmutatva, hogy milyen archetipusokhoz kapcsolódhatok, amikor nem vagyok jól. Azt a csodát, ahogy kinyílik az a minőség, amire éppen szükségem van, csak nevén kell nevezni….és megjelenik. Tényleg működik, ott van, láthatóvá, megragadhatóvá válik. És tanítanak, sokat kaptam magamból, magamnak”

Andrea

” Az Anaya 5 éve indított el szívem hívásának útján és azóta női életút kísérőként végzem hivatásomat főleg kismamákat és babás anyákat táplálva a jóga, az ayurvéda és a magyar hagyományok eszközeivel. Nagyon magas szintű tudást ajándékozott, melyből máig is tudok táplálkozni. A nálad elkezdett önmunka, s majd a folytatás eredményeként kerültem közelebb isteni lényemhez, majd édesanyámhoz és igazán kiteljesedett, boldog életet élhetek a magam, a családom és a hozzámfordulók örömére. Szeretettel gondolok vissza a nálad töltött tanuló időre! Hálás vagyok neked, Csillának, és a sok értékes embernek kiket általad ismerhettem meg! 

Andi

Mit kaptam az Anaya képzéstől? Elsősorban az egészségemre való odafigyelést, az önmagam szeretetén keresztüli gyógyulást. Megtapasztalni a hitelességet, szeretetet Rajtad, a családodon keresztül az otthonodban, amit kicsit a sajátomnak is éreztem, mert úgy éreztem “hazaérkeztem”. Nagyon köszönöm, mindig segítik a tanításaid az életem! Ölelés! A bónusz pedig, hogy a mai napig számíthatok Rád!

Marika

“Az Anaya képzés kinyitotta számomra a nőiség új értelmezését. Az együtt töltött hétvégék örömét sosem feledem. A holdkunyhóban nővéreimmel lenni áldás, a női lét csoda. A képzés új utakra indított, s mai napig meghatározó élmény. Köszönettel”

Enikő

Nekem az Anaya képzés a hívatásomat adta és hogy önmagam legjobb verziója lehessek! Már egy ideje jártam a jóga és az önismeret útját, de valami nem volt rendben, amit egy női betegség is jelzett. Ahogy elkezdődött a képzés alkalomról, alkalomra kezdtek a kis mozaik darabkák helyükre kerülni. Hónapról hónapra megismertem a testem, lelkem működését, szerepeimet, női minőségeimet. Vele együtt a női közösség megtartó erejének megtapasztalása és megélése fantasztikus volt, hogy így is tudunk együtt lenni és működni! Én ezt a sok megélt csodást, tapasztalást és tudást amit kaptam, szeretném továbbadni így támogatva női társaimat minden életszakaszukban

Zsuzsanna