Az asramban 4.45-kor szólt a kolomp, de nem a reggeli tűzszertartásra hívott, ahhoz előbb kellett kelni, mert 5.00 kor már bezárták a kapuját a kis helységnek, a tehénkék mellett.

5.30 kor énekeltük az imákat, s rögtön utána ízülte és mirigytisztító lassú, nyugodt jógagyakorlás kezdődött.

7.00 kor az első héten még vezetett meditációt tartottam, de a csoport hamar megtanulta, s  utána már a csend meditáción tudtuk mi  a teendő a  60 perces meditáció alatt.

Békésen üldögéltünk, miután mindenkit egyenként leellenőrzött Méda, a kínai tanár, hogy helyesen ül-e.

8.00 reggeli

9.00 karma jóga

10.00 tanítás a csoportunknak a himalájai jóga alapjairól

12.00 légzés gyakorlás

13.00 ebéd

15.00 csoport találkozó, kérdések, praktikus tudnivalók megbeszélése

16.00 tea

16.30 hatha jóga

18.00 csend meditáció

19.00 vacsora

20.00 tanítás a csoportnak, vagy esti közös program, kirtan

21.00 ima

Ez a napirend nagy békét és nyugalmat hozott létre. Fizikai és mentális tevékenységek váltogatták egymást.

Sokan nem is tudtak vele mit kezdeni, nem a megszokott állapota a lényüknek a nyugalom! Gyorsan generált némi feszültséget pár elme, már csak úgy megszokásból is. Jöttek a projekciók, kivetítések az aktuálisan feldolgozatlan érzelmi sérülésekről, kivetítve az anya vagy apa sebeket a megfelelő mintát mutató tanárra, csakis azért, hogy a tisztulás folyamata kiteljesedjen.

Mély együttérzéssel figyeltem a szorongásokat és félelmeket „ez a nő kikészít, pont olyan agresszív mint az anyám” stb. Magam is átéltem az elmúlt években, míg megtanultam kezelni a kivetítéseket a mély önvizsgálattal (ha még nem is maradéktalanul) és visszavonni az illúziókat, hogy a valóságban tudjak maradni.

Nem könnyű, különösen mikor én vagyok a kivetítések célpontja. Szerencsére az asrami elmemező segített mindig a középpontba rendeződni, nagyobb drámák nélkül.

A konfliktusok pedig összehozhatnak, s mi ezt választottuk.

A csoport napról napra szorosabb szövetet alkotott, biztosítva a stabilitást, a biztos és erős hátországot egymásnak.

A háttérből finoman kísértem, rendezgettem legjobb tudásom szerint a folyamatot. Egyéni beszélgetésekkel, ölelésekkel, de legfőképp csendes jelenléttel és a tér biztosításával.

Gyönyörű élmény volt számomra is, mert ez az a szerep, ami számomra a legfontosabb, amit át kell formálnom. az anya szerepe.

Atma tattva avalókanam

Számomra legfontosabb gyakorlat ez volt. Az atma vagyok, nem csak a tattva. és meg kell különböztetni a kettőt egymástól. A rengeteg szerepemet- miután gondosan megvizsgáltam, megéltem, vagy nem élhettem meg- lassan elengedni, rétegről rétegre, ahogy haladok a középpont felé, már túl az életem felén.

Mennyi ragaszkodás köt meg még mindig, a szükségesnél nagyobb mértékben?

Minden este ezzel aludtam el.

Annál is inkább, mert fiam volt a fordító és segítő társam az asramban. Ez egy külön kegyelem volt, nem várt ajándék. SzvámiJi különleges, mély figyelme fiam felé nagyon megindított.

Hálás vagyok érte.

Napfelkelte a Kundzsapuri templom 2023. november, Tündi

Külön kincsek

Némi extrával is fűszereztük a jelenlétünket, és szigor kellett részemről ahhoz, hogy jól válasszunk, a célnak megfelelően. De jó lett volna elmenni masszázsra, vagy az árvaházba is!

Nem volt rá tér ezúttal, de eljutottunk a napfelkeltére a Kundzsapuri templomba, és a Vaszista barlangba is, ahova a mai napig járnak meditálni komoly szvámik, és tudtunk néhányan két napos csendet is tartani.

A tűzszertartást is csoportosan élhettük meg, kifejezetten értünk kértem.

Velünk volt egy fénnyé vált gyakorlótársunk is aznap, akivel egy gyors betegség vetette le fájdalmasan korán a testruháját. Velünk készült az útra, de fizikai teste már nem tarthatott velünk. Éppen a vaszista barlang napján lépett át a másik síkra, és reppent hozzánk végtelen szelleme, csak hogy felragyogtassa a tüzet, amit gyújtottunk, érte is.

Az asrami létünket a Mária szobor előtt nyitottuk meg a magyar imákkal, és a Guru képe előtt zártuk le. Körben állva mondtuk el egymásnak a lényegét annak, amit valójában kaptunk:

szeretném, ha tudnád rólam. Szem nem maradt szárazon.

Az utolsó napunk ajándék volt, a becsomagolt bőröndöket lerakva teljes értékű gyakorlással zártuk ezt a zarándoklatot.

A buszút is tartogatott meglepetést, hát még a repülő. Szem itt sem maradt szárazon, a nagy röhögéstől, s egyebektől sem.

De erről majd személyesen.

Következő utazásOM Indiába:

2024 októbere – Navaratri rishikesben

Ölellek,

Tündi

Fotó: canva, Borító kép: 2023. 11. 13., Tünde képe az indiai Asramról