Minek a háza az otthonod?

A jóga útján az első lépcső az ahimsa, a nem ártás vizsgálata. Érzelmi tisztítással kezdődik a gyakorlás, amit a Mester évtizedeken keresztül gyakorolt a keresővel. Együtt is éltek, a tanuló szolgálta a Mestert.

Mostanra nagyon sok lett a kereső (tanulóból rengeteg van, tanítványból még mindig kevés). Ennyi Mester nincs. Praktikusan megoldották mégis, méghozzá a Mestereket egészen közel hozva.

Szvámi Véda azt mondta, neked nem kell Asramba járogatni a fejlődésért, hiszen itt a családod, Ők a Guruid, Őket kérdezd a fejlődésedről is, melynek egyszerű kérdése van:

Szeretettelibb elfogadóbb vagyok?

Óvott minket attól is, hogy nagy stúdiót akarjunk létrehozni.

Jézusnak, Buddhának nagy stúdiója volt? Ha hiteles vagy, leülsz a fa alá, és megtalálnak téged.

Azért persze mi (Himalájai Tradíció) is vettünk egy szép központot a biztonság kedvéért, megnyitottunk, és szépen összegyűltünk ott minden nap. Aztán jött a pandémia.

Ott álltam 40 szomorú tanítvánnyal, becsomagolt bőrönddel ,mert utaztunk volna Rishikeshi Asramunkba.

Így kezdődött el az, amire olyan régóta hívott a Mesterünk:

Legyen az otthonod az Asramod!

Leültem a telefonom elé és millió aggodalmat félretolt a vészhelyzet. Elkezdtünk otthon gyakorolni. Napról napra több visszajelzést kaptam arról, mit is tudott tenni ez a rendszeres, napi 30 perces gyakorlás. Hihetetlen volt, és szóról szóra igaz, amit a Mester mondott:

Otthonom az Asramom.

Sokunk vágya teljesedett be az otthonmaradással, és hívott egyben egy igazi belső útra, ami az őszinteségre épült, így aztán összeomlott minden hiedelem, ami önbecsapáson alapul. Ez a folyamat tart ma is.

Az első ösztönkésztetésünk az önvédelem mindennél jobban vágyja a biztonságot. Ennek érdekében az otthon megtalálása, a biztonságot jelentő egyik támaszunk, a főhadiszállás.

Mi történik meg egy otthonban?

Táplálkozunk, tisztulunk, feltöltődünk, kapcsolódunk.

Ha belépsz egy házba, az otthon? Mitől válik egy hely, egy ház otthonná? Mitől lesz otthonos?

Talán nem árt visszanyúlni ehhez a létezésünk okára. Azért öltünk testet, hogy fejlődjünk. Ehhez kapjuk otthonul a saját testünket, egy ideig édesanyánk testét, aztán a kiságyunkat és így tovább. A bunkiépítés vágya már pici korunktól jelen van, szeretünk néha elbújni, visszahúzódni. Ahogy növekszünk, egyre változatosabb eszközökkel, mert egyre több a lehetőség.

Mi elől akarunk visszahúzódni?

A zavaró külső befolyásolások elől, hogy ÉN EGYEDÜL megoldhassam a gondjaimat.

Sajnos a világunknak nem érdeke, hogy önállóan old meg a gondjaidat, ezért elhiteti, hogy mindenben (jólléted, egészséged stb) más gondoskodására van szükséged. Függő vagy. Korunk legnagyobb kihívása az elmét (manaszt) éri. Túl sok az információ! A manasz kis bizonytalan, több és többinformációra vágyik emiatt, ami aztán még inkább szétszór, még inkább elbizonytalanít. Na, ekkor megy az ember lánya Asramba, jógaterembe, ha teheti. A jóga órán megtanulunk hazatalálni magunkba, és a testünk válik az otthonunkká. Az otthonunk pedig idővel az Asramunkká. Benne van a konyha, a fürdőszoba, sőt, egy külön ragyogó hely az imádságra és spirituális gyakorlásra is.

Az Asram bennünk van, amint otthonra lelünk magunkban!

HOGYAN?

Persze, ezt az otthont, akárcsak a valóságosat, folyamatosan rendben kell tartani. Sajnos hiába nagytakarítottam húsvétkor, mostanra megint esedékes. A nagy rohanásban a ruháimat beszórhatom a karosszékbe akár egész héten át, mígnem nem lesz mit magamra húzni, és akkor muszáj szépen rendet tenni.

Magam akkor tudok imádkozni, elmélyülni, meditálni ha rend van körülöttem. Ez a helyzet a gondolatokkal és érzelmekkel is. Jobb ötlet naponta mindent szépen helyretenni. Néhány olyan technikát szeretnék javasolni, amitől ez könnyebben megy.

Mi az Asramba 14-21 napra megyünk ki. Szerintem ennyi időt reálisan meg lehet tervezni otthoni gyakorlásnak is.

Az életfeladatod tisztelete – családi fontos programok – prioritást élveznek. Ha te meditálsz és közben nincs ebéd, aminek főzését vállaltad, akkor az nem meditáció. Ezzel töltöm fel elsőként a naptárat, ezen feladatokat írom be először.
Étkezési terv- az asramban szattvikus a táplálék, az otthonom abból épül fel, amit beleteszek. Autóba se vizet töltök.

Öngondoskodás az alap az asramban.
Rutinok reggel – este, állandó időpontban szépen keretezik, megtartják a napot.

Reggeli rutinba 2 perc csend, ima, 3 fontos dolog és a napirend leírása legyen.

Esti rutin a naplózás 5 percben, átmozgatás, relaxáció, meditáció, ima.

Jó társaság. Ez is csak szervezés kérdése! Napi kapcsolatápolás barátokkal, havi egyszer egy napos feltöltő, vidám együttlét.
Emelkedett írások tanulmányozása, filmvetítés: gondosan kiválasztott, emelkedett tartalmak
Aludj – a Guru ekkor tud rajtad a legjobban dolgozni, ha kimerült vagy.
Öngyógyítás: beteg tested gyógyítása fontos.
Workshop magadnak: hosszabb gyakorlás.
Szent szöszmötölés: semmit tevős időszak, amikor csak sétálgatsz és gyönyörködsz a tájban.
Kreatív alkotás: ide tartozik minden alkotás, egy jó ebéd is.
Meditáció, kirtanest, japa: a realitásban maradva. Sok kicsi sokra megy.

Végül pedig kezd a legfontosabbal.

Minek a háza az otthonod?

Írd ki a homlokzatra!

Ölellek,

Tünde