Tele van a hócipő!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a szeretet ünnepéhez közelítve felerősödik az akadálypálya azon szakasza, ahol a végállomás a SZERETET.

Még ránéznem is fárasztó a napi kihívásokra, mintha mindennap próbára lenne téve a szeretetem, elfogadásom, együttérzésem.

Gyorsabban lobban be a harag, a düh. Próbatételek sora gördül elém, hogy kiderüljön, működik-e a gyakorlatban is a sok elmélet, amit összeolvastam.

Nagyon megvágytam azt, hogy együttérző ember legyek, a haragra segítőként és nem ellenségként tekintve, hiszen a jogos harag életmentő, nem akarnám azt kívánni, hogy ne legyek haragos!

Megosztom veletek, mit szoktam csinálni ilyenkor. A harag, düh a legerősebb ösztönkésztetésünket mozgósítja az önvédelmet, és az esetek többségében nem reális mértékben.

Ezért a harag kezelése is jóga gyakorlás, ÖNURALOM a neve.

1. Tudatosítom, hogy haragszom. Kimondom, hogy most dühös vagyok.

2. Attól, hogy haragszom, nem kell másnak ártani, ha nem muszáj.
Elbújok, sétálok egy kört. Azt szoktam mondani magamban, vagy akár hangosan: „Most nem tudok mit mondani, időre van szükségem.” A nagy érzelem ugyanis beszorít egy olyan helyre az elmében, ahol az értelem nem kap teret. Ezt kell megvárnom, hogy legyen tere az értelemnek is. Lehetőleg 24 órán belül rendezem magamban. Sajnos a hallgatás is agresszió, a passzív fajtából.

3. Miért történik velem mindez?
Itt bújik elő lassan az értelem, és tehetem tisztába mindazt, ami számomra a helyzetből fontos.

4. Mit akarok csinálni?
Itt fogalmazom meg azt, mire van szükségem. A harag kiváltó oka többnyire egy hiány,szűk-ség.

Fontos tudni azt is, hogy a haraggal való megküzdési stratégiáink többségében örökölt minták, felülírásuk nagy tudatosságot, és önuralmat igényel. számomra az alábbi indulatskála nagy segítség volt, hogy új megküzdési módokat találjak, hogy feljebb kerülhessek a létrán. Örömmel jelentem, hogy ez a készség kimunkálható! Olyakor sikerül a 9. szinten kezelnem az indulataimat, és ritkán huppanok vissza a legaljára.

Az indulatskála lépcsőfokai

9. A konfliktus feloldásra törekszik

Barátságos: Haragja csak a kiváltó személyre irányul, a haragot kiváltó problémánál marad: Logikusan gondolkodik.

8. Már barátságos, már haragja a problémánál marad, már haragja csak a kiváltó személyre irányul, már logikusan gondolkodik.

7. Haragja csak a kiváltó személyre irányul, a haragot kiváltó problémánál marad, logikusan gondolkodik, barátságtalan, hangos, vádaskodik.

6. Logikusan gondolkodik, barátságtalan, hangos, haragját másokkal is érezteti összefüggés nélkül panaszkodik.

5. Szitkozódik, barátságtalan, hangos, haragját másokkal is érezteti, összefüggés nélkül panaszkodik.

4. Dobálózik a keze ügyében levő tárgyakkal, viselkedése destruktív, barátságtalan, hangos, haragját másokkal is érezteti, összefüggés nélkül panaszkodik, szitkozódik.

3. Kárt tesz a környezetében, barátságtalan, hangos, haragját másokkal is érezteti, összefüggés nélkül panaszkodik, szitkozódik, dobálózik a keze ügyében levő tárgyakkal, viselkedése destruktív, vádaskodik.

2. Verekszik, barátságtalan, hangos, haragját másokkal is érezteti, összefüggés nélkül panaszkodik, szitkozódik, dobálózik a keze ügyében levő tárgyakkal, viselkedése destruktív, vádaskodik, kárt tesz a környezetében.

1. Passzív-agresszív magatartás: A passzív agresszív viselkedés a legrosszabb a skálán! Ez van legalul.

Ami csak létezik ezen kívül, az mind egy fokkal a föld fölött van, a jó irányban!

Ki gondolná?

A barátságtalan, hangos, másokkal érezteti, vádaskodik, kárt tesz, verekszik, stb. Nem túlzás ezeket a megnyilvánulásokat haladásnak, sikernek nevezni?

A 3. fokon már valamit elhagyott, nem verekszik, azután megint valamivel kevesebb, de ez bizony még mindig káros, még mindig van kirobbanás, szitkozódás, dobálózás.

Még az 5. fokon is barátságtalan. (Sok felnőtt itt áll meg. A kilenc közül az ötödiknél!) Itt jelent meg az új elem. LOGIKUSAN GONDOLKODIK. Minőségi változás történt, mert elborult állapotban logikusan gondolkodni nem lehet. Még mindig üvölti az igazát, de már néhány bicskát a zsebében becsukott.

A 7. fokozat: haragja csak a kiváltó személyre irányul, és a problémánál marad. (Nem mondja, hogy de a múltkor is így volt, és benned nem lehet megbízni stb.) Ez már eggyel jobb!

Barátságos hangon, tehát volt ideje lehiggadni, hangnemet váltani, sőt csak a kiváltó személyre irányul és a problémánál marad, logikusan gondolkodik. Azután a konfliktus feloldására törekszik, elkezdi az építkezést, a kapcsolat helyreállítását, a megoldás keresését, hogyan lehetett volna, vagy rájön, hogy hagyjuk az egészet és lépjünk tovább. Nem rekedt meg ott, hogy kiengedte a haragját.

Ezt a lépcsőn járást kell megtanítanunk gyerekeinknek.

Vizsgáljuk meg, hátha volt a haragkifejezésben egy olyan mozzanat, amit már elég jól csinált! Lehet, hogy az ötödik, hatodik fokon állt! Barátságtalan volt, hangos DE logikusan gondolkodott.

Harag mindenképpen a felszínre tör, ki is kell jönnie (mert betegít, ha nem) erre jobb számítani, készülni rá. Cél megtanulni az érett, felnőtt indulatkezelést. Ha látjuk, hogy gyerekünk a haraglétrájára próbál felmászni, az valószínűleg komoly gondot okoz neki, hogy vajon mikor kerül oda fel a tetejére, amiről anya épp az előbb mondta, hogy legyen ott most azonnal! (Sőt, utána be is csapta az ajtót, ami ráadásul elég ijesztő volt.) Minden készséget csak lépésenként lehet fejleszteni, sok-sok gyakorlással. Sok-sok újrapróbálgatással, természetesen a tévedéseket sem elkerülve.

A létrán csak fokonként tudunk haladni. Hiába mondjuk el százszor, ezerszer, hogy elegünk van a hisztiből, ajtócsapkodásból, sértődésből, akárhány éves is gyerekünk, bármekkora lakli legyen, akkor is csak egy létrafokkal tud feljebb mászni.

Felhasznált irodalom:

r. R. Campbell nyomán Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata, a serdülőkor életfeladatai: a harag kezelése

Nektek is kívánok Önuralmat, önirányítást, ha célod a valódi szabadság.

2021. 12. 12. Adventi csendes jóga

2021. 12. 21. Téli napforduló meditáció

Újra indító január

2022. 01. 01. Célok meghatározása jógával

2022. 01. 11. Csendben rendben

Legyen az otthonod az Asramod!

Ölellek,

Tündi