Minden a hatha jógával kezdődött. A negyedik gyermekem születésekor éreztem, hogy nem fogom bírni, ha nem tanulok meg lazítani. Ez volt az első cél!

Egy lelkigyakorlaton talált meg a jóga, egy kazettán, Jálics-jóga volt ráírva. Boldogan csodálkoztam rá, hogy ezt lehet, katolikusként is? Jálics atya (és sokan mások) azt gondolták, igen! (Sajnos utóbb kiderült, hogy a helyi plébánosunk és bíborosunk nem így gondolja, de addigra már késő volt. Veszélynek azt tartják, hogy önfelszabadításra buzdít a jóga, Pétert, az egyházat, mint kézbesítőt kihagyva a Kapcsolódásból Istennel. Mivel addigra jócskán volt tapasztalatom arról, hogy ez nem veszélyes számomra, a jóga mellett maradtam.)

Kapcsolataim szemmel láthatólag javulni kezdtek, ahogy lassan megtanultam kapcsolódni magamhoz, és magamon keresztül is Istennel.

Férjem (aki jó katolikus, és teológiát is végzett) leszögezte, hogy szól, ha gond lenne ezzel, jógázzak csak, ha Guru leszek, akkor is szeret majd.

Hát, ez a veszély nem fenyeget, de bő évnyi gyakorlás után megtalált a női jóga, és másfél évtizede ez lett az utam. Már nemcsak gyakorlóként, de tanítóként is. Elbúcsúztam a közigazgatástól, és magamat kezdtem igazgatni. Belevágtam a nagy kalandba, önmagam urává váltam. Több kevesebb sikerrel persze, de már papírom is van róla, hogy egyéni vállalkozó vagyok.

Vállalkozom! VÁLLALOM!

Egyénileg persze nem lehet megmaradni, ez hamar kiderült, ezért erős közösségi háló vesz körül. Magam is segítek a közösségek építésében, tudom, hogy csak együtt van esélyünk.

Miért női jóga?

Mert nemcsak tudni, de mélyebben megismerni is szeretném a szerveim működését. Szeretem irányitani az elmémet, gondolataimat és fókuszomat, vagyis az önuralmat gyakorolni. Szeretem a lelkemet kinyitni, szárnyalni és létezni, könnyeivel és méhből jövő nevetésével együtt. Mert nemcsak a testet, de lelket és szellemet együtt jó táplálni.

Az érzelmi tisztítás, mint alap, segíti az önismeretet, ami az önazonosságomat erősíti. Nagyon szeretek hasonló gondolkodású nő-vérekkel együtt működni, közös célért. Szeretek játszani, szeretem, hogy a rugalmasságom nemcsak a testemben fokozódik. Szeretem, hogy erős és kitartó lett a testem-lelkem.

Örülök neki, hogy, ha ki is billenek, hamar visszatalálok magamhoz. Nyílik a szívem, és váratlan helyzetekben bukkan elő a legnagyobb erő, a SZERETET.

Ezért választottuk az ANAYA nevet is: ami a szív kiáradó mozgása Isten felé.

Aki velünk tart, ezen kincseket gyarapítja. Nemcsak saját magában, de a közösségben is.

Anaya Női Jógaokatóimmal a mantrák mellett, Bőzsöny Ferenc Imája nyomán, az alábbi vált útmutatónkká:

Uram,

Ahova tettél, ott szolgállak,

Ahol megsejtelek, megcsodállak.

Ahogy tudlak, úgy követlek,

Ha meg megbotlok nem csüggedek.

Amim van, azért magasztallak,

Amim nincs azért nem zaklatlak.

Ami a munkám, azt megcsinálom,

A jó szót érte, felajánlom.

Ha nem sikerül, nem kesergek,

Másnap mindet újrakezdek!

Ámen

Fotó: Tünde, Anaya Női Jógaoktató vizsga, 2022.