Tavaszi nagytakarítás a jógában

Az ajurvéda megközelítése szerint a szervezet öntisztító folyamatait támogatni lehet tavasszal és ősszel, amikor a természetben is változás van, de még nem szélsőséges a hőmérséklet. Ami kint az bent, s ahogy tavasszal felfrissítjük a talajt ültetés előtt, úgy a szervezetünk is igen hálás egy nagytakarításért.

A valódi böjt teljes táplálék megvonását drasztikusnak tartja, s akár a jógában, itt is egy finom egyensúlyra biztatja a gyakorlót.

Spirituális szempontból is lehet böjtölni, vagyis önzetlen céllal felajánlást tenni a „szváhá” lelkületével, „nem az enyém”.

Mintha lenne egy szeretetbank, ahova lehet betenni felajánlásokat, és olykor kérni-kapni egy kis kegyelmet-lehetőleg másnak.

Ami elvárás nélküli, erőltetés mentesen történő elengedés, ami azért „erőpróba”,  annak mindig megvan a spirituális hozadéka.

Ezt érti az, aki már kipróbálta. A jóga tapasztalati tudomány.

A böjtbe beletartozhat szokás elengedése (a telefonos állandó stimuláció, vagy készenléti állapot felfüggesztése), vagy egy új szokás beemelése pl. 3 óránként 3 perces önvizsgálat, légzésfigyelés, érzelem stb.

Minden kilökődést, tisztulást a máj irányít, ezért jó ötlet támogatni a működését ilyenkor.

Menstruáció alatt tilos a böjt minden formája, hiszen a folyamat maga is intenzív tisztítás.

Néhány ötlet új szokások kialakítására:

Májméregtelenítésre

  • ha egy jó pohárnyi forró, lime-os vízzel jól indul a nap, lassan elkortyolni
  • heti egyszer májpakolás (forróvizes palackot tenni a májra, rá egy vizes törölközőre,fél órán át pihenni, akár jóga nidrát gyakorolni)
  • heti egyszer 1 kg sót meleg vízbe tenni, fél órán át pihenni benne, fejre hideg vízből kicsavart törölközővel,majd fél óra savászana és relaxáció
  • gyógytea kúra
  • gyermekláncfű levél rágcsálása kb 5-6 levél éhgyomorra
  • ima reggeli ébredéskor-esti lefekvéskor
  • napi 1 óra csend gyakorlat
  • a jóga gyakorlásban az ízület és mirigy tisztító gyakorlatok, és csavarások, relaxáció és nádi sódana kiváló

Kecsari kúra

Súlyos áma (elsalakosodott) állapotnál, ha a szervezetet már nagyon megterhelték a salakanyagok és a mérgek, vagy egyszerűen csak tavaszi nagytakarítás céljából nagyon hasznos és hatásos ez a kúra. A felhalmozódott káros salak-és méreganyagok mellett 1-2 kilótól is könnyedén megszabadulhatunk.

A rizsnyákdiétánál

3 napig mindhárom étkezésre- reggelire-ebédre-vacsorára rizslevest (kecsari) kell enni, és sok forró vizet inni.

A rizsleves (kecsari) elkészítése 4 főnek:

  • Egy bögre bászmátí rizs,
  • egy bögre mungóbab, vagy  vörös lencse,
  • 1,2 liter víz
  • ízlés szerint himaláya só, (minél kevesebb)
  • ghee
  • őrölt kurkuma és fekete bors ízlés szerint,
  • friss gyömbér reszelék vagy apró kockák ízlés szerint
  • római kömény őrölt,1/2 tk
  • ½ tk köménymag  mert az megfelelő módon stimulálja, ingerli a bél falát.

Elkészítése:

A gheen megpattogtatjuk a köménymagot, gyorsan a gyömbért,kurkumát, pici feketeborssal,római köménnyel összekavarjuk, a rizst és lencsét kicsit megpirítjuk, majd vízzel felöntve kb. 30 perc alatt puhára pároljuk.

Az étkezések között lehetőleg minél több forró vizet igyunk, mert ez nagy mértékben hozzájárul a méregtelenítés sikeréhez, és elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a böjtkúránk sikeres legyen, hiszen a forró italok ivásával jelentősen aktivizáljuk a bélműködésünket, továbbá elkerüljük a böjtkúrák kellemetlen tüneteit, mint pl. a rosszullét, fejfájás, vagy idegesség. Nagyon hatásosan csillapítja a nem valódi éhségérzetet, és nagyszerűen előkészíti az áma-t a távozásra.

A forró víz elkészítése:

Szerezzünk be ásványi anyagokban szegény vizet, ez vagy forrásvíz, (palackozva beszerezhető), babavíz, vagy tisztított csapvíz legyen.

A vizet 10-15 percig forraljuk, majd esetleg termoszban melegen tudjuk tartani.

Fél óránként, esetleg óránként 2-3 kortyot iszunk belőle.

negyedik nap reggelén egy fél csésze vízbe egy fél citrom levét, egy csipet sót, egy jó kanál ricinusolajat, és egy negyed kanál gyömbérport esetleg friss gyömbérből egy pici darabot belereszelünk, megisszuk.

Ez a keverék tökéletesen eltávolítja a megérett áma-t ( méreganyagokat-salakanyagokat), és nagyon hamar eredményt hoz.

A hashajtás után az első étkezés lasszí legyen, vagy ismét rizsleves! Ezt követően nagyon lassan és óvatosan térjünk át a meleg és vegetariánus étrendre!

Lasszí készítése:

Friss, tartósítószer mentes joghurtot kétszeres vagy háromszoros mennyiségű vízzel hígítunk, habverővel csomómentesre keverjük. Ízesíthetjük nádcukorral és gyömbérrel, kardamommal vagy gyömbérrel és sóval.

Ez a böjtkúra a forróvízivással,jógával kiegészítve teljesen megtisztítja a szervezetet, ezáltal jelentősen megnöveli az életerőt.

Természetesen minden betegségnél konzultálni kell a kezelőorvossal.

Kornhoffer Tünde jógaterapeuta