Az ajurveda felfogása szerint „az vagy amit megeszel”, vagyis ételed az életed.

Aki helytelenül táplálkozik, annak nem segítenek a gyógyszerek, aki helyesen, annak viszont nem is lesz rá szüksége soha. Mivel a fizikai test az ételből építkezik, ezért a kibillenések helyreállításánál kulcsfontosságú lesz az étkezés. Tehetünk bármit, ha az étkezési szokásainkon nem változtatunk, nem szervezzük át a dósánknak megfelelően, akkor hiába várjuk, hogy megfelelően tudjon működni. Az ajurveda szerint a betegség első oka a helytelen táplálkozás. Testalkatközpontú megközelítésével az ajurveda az egyénenként különböző helyes diétát tartja az egészség alapkövének. Az ajurvédát elsősorban az ételek energiaminősége érdekli a dósák kiegyensúlyozása szempontjából. Az étrend a hatásos öngyógyítás alfája- és omegája. Az étrendi kezelés a legbiztosabb módszer, a gyógyfüvek használatával összhangban. A testtípus diétánk- amely a helyes alapanyagok használatát jelenti- fokozza a gyógynövények és egyéb gyógyító technikák hatásosságát mint jóga, pranajama, mudrák, relaxáció, meditáció stb., ám egy rossz étrenddel mindezek ellen dolgozunk.

Vannak alapanyagok, ami mindegyik dósának jó, vagy ki lehet utólag egyensúlyozni egy kis fűszerezéssel, olajozással, vagy kis magvacskákkal, chatnival, vagy testtípusitallal, olyasmivel, ami jó a dósánknak.

Ehhez azonban értenünk kell pontosan, hogy mik azok az alapanyagok-és miért- amik jók nekünk. Pl. ha kölest használunk a családnak, és van mindhárom típus, akkor tudnunk kell, hogy a vátának majd különösen oda kell figyelni a folyadékbevitelre, hiszen a köles szárít. Azt is tudnunk kell, hogy a csípős fűszerek szárítanak, így nyilván extrán rossz lesz egy vátának a kölest még csípőssel megfűszerezni is.

Ha pl. a családnak rizst főzünk, ami a nyákosító hatása miatt a kaphának nem jó, akkor érdemes tudnunk, hogy neki nagyon hasznos lesz megszórni valamilyen csípős- és így szárító fűszerezéssel utólag, mert ezzel tudjuk ellensúlyozni a nyákosító hatást.

Ha zöldségeket aprítunk, és salátát készítenénk belőle, akkor kaphának és vátának jobb lesz párolva, de pittának inkább hagyjuk nyersen a zöldségeket. Ha a saláta amit készítesz nyers, akkor a pittának úgy jó ahogy van, minden nélkül, vagy esetleg kis lime levével megcsöpögtetve , de a vátának fontos lesz rá fűtő hatású olajat vagy olajos magvakat és fűszert szórni, míg kaphának csak fűszert, jó sokat méghozzá. Neki nem olajozzuk, és nem olajos magvazzuk meg.

Ilyen kis trükkökkel tudjuk az ételeinket mindenki számára fogyaszthatóvá tenni, ha a családban esetleg mindhárom dósa jelen van. Érdemes a testtípusnak megfelelő fűszerekből kis keverékeket összeállítani, ráírni hogy váta, vagy pitta, vagy kapha, és utólag megszórni az ételt… A fűszerek energetikai hatása nem függ a mennyiségtől, így nem kell túlzásba esni, főként pittának nem.

Mivel pittának nem jó a folyamatos főtt, a sült, a csípős, mert nagyon hevíti, így sokszor főzés közben a család pitta tagjainak félreteszek a zöldségekből még nyersen…

Nagyon fontos tudnivaló, hogy bár mindegyik dósánál mint láttátok megvannak a számára kedvező és kedvezőtlen zöldségek/gyümölcsök, ettől függetlenül amikor az itthon termőknek idénye van, mindhárom dósának jó. Ennek alapján az idénytermények mindig tridósásak.

Tridósás zsiradékok közül a ghí, ami elengedhetetlen a sejtek/szövetek egészségéért, továbbá a hidegen sajtolt napraforgóolaj ami mindhárom típusnak megfelel.

Mivel mindhárom típusnak mások az igényei táplálkozásban, így igazából bármit is főzöl, ha figyelsz a tri dósás zsiradékra, ha figyelsz arra, hogy lehetőség szerint idényterményt használj, ha gyakran használsz lencse vagy babféléket ügyelve hogy emésztést könnyítő fűszerezés kerüljön bele ( kömény), ha a táplálkozás nagy részében a hat alapíz közül azt a hármat részesíted előnyben ami neked jó, ha mindemellett még a minőségekre is figyelsz, akkor már testtípusodnak megfelelően étkezel.

Az ajurvedikus óra figyelembevétele rengeteget segít. Írj magadnak kis napi tervet, ébredj 6 óra előtt, végezd el a napi rutint, figyelj az étkezésedre ne csak minőségileg hanem mennyiségben is, a gyakoriság mellett.

Tudjátok!

  • Az étel legyen szép, hogy beindítsa a ghrelin emésztőenzimet már a látvány is.
  • Ne éhezz el nagyon.
  • Tedd félre minden dühödet, nyugodt, tiszta szívvel ülj asztalhoz.
  • Asztalhoz, ne leheveredve, vagy lábaidat a nyakadba húzva étkezz.
  • 2 ökölnyi a gyomor mérete, 1 ökölnyi mennyiség tud kényelmesen forgolódni, keveredni az emésztőenzimekkel, így a megrágott 1 ökölnyi a helyes mennyiség. ( ez egyben még 2 ökölnyi kb.)
  • Ne keverd a sült és a nyers ételeket, sültet főttel lehet, nyerssel nem tanácsos. Más az emésztési ideje, és tovább marad a bélcsatornában mint kellene. Ezzel nagyon tudod segíteni az emésztésed.
  • Egyél gyakran fermentált élelmiszert, a kimcsi pl. valóságos gyógyterápia az emésztőrendszeri problémákban. Olyan speciális baktériumok termelődnek/szaporodnak benne, ami semmi másban nincs jelen, így el is nevezték a baktériumokat magáról a kimcsiről. Ezek a baktériumok annyira jótékonyak a bélrendszernek, hogy évtizedes betegségeket is képesek gyógyítani, az emésztés hatásfokát jelentősen javítani, a kellemetlen tüneteket mint a gázosodás, puffadás, szorulás vagy hasmenés, hasi fájdalmak, diszkomfortérzetek stb akár teljesen elmulasztani. Kóreában ahol a kimcsi nemzeti eledel, és minden nap fogyasztják, nagyon ritkák az emésztőrendszeri betegségek, sőt az étel intolerancia mint a glutén laktóz stb. érzékenység is, hiszen ezek a „betegségek” is az emésztőrendszer túlterhelése miatt alakulnak ki.
  • Étkezés után jusson idő egy kis emésztés támogatásra, akár az emésztést segítő légzés alkalmazásával ( földön fekve bal, hát, has, jobb, 21-21-21-21 légzésig), akár egy kis séta beiktatásával.

Mindegyik dósa táplálkozásáról készült dokumentumban felsorolásra kerültek a hasznos ételalapanyagok, eleinte lesz csak kicsit macera ezt figyelembe venni, de fogod látni, hogy sok olyan alapanyag van, ami mindenkinek jó.

Napraforgó olaj, méz, zöldségek/gyümölcsök, napraforgómag, basmati rizs, vörös lencse, idényzöldségek, gyümölcsök, hogy csak néhányat említsek….

Amik viszont jolly-joker alapanyagok mindenkinek, az a ghí, a gyömbér, a kurkuma, a kardamom, ezeket minden nap érdemes eszegetni!

Ha még többet szeretnél tudni a témában, könnyű recepteket megismerni, akkor receptkönyvünk elérhető PDF formátumban a boltunkban.