Ezen írás a saját tapasztalás, maradj vele kritikus és éber!

A jógában az az egyszerű, hogy tiszták az iránymutatások. Az a baj velük, hogy szűkszavúak. Bármi is a probléma, tudjuk, hogy az alapot kell megvizsgálni (a jóga 8 lépcsőjének) ami az ahimsa, a nemártás. Mert ha gond van, ott nyilván valami bántás, sérülés történt.

Itt jön az ellentmondás: hogy tudom magamat védeni úgy, hogy ne ártsak?

Szögesdróttal? Pajzzsal? Elbújással? Támadással?

Mindet kipróbáltam. Eleinte nem igazán jógikusan, jó sok sebesülést okozva. Hála Mestereink útmutatásainak, mára azért finomodtak a módszerek, amivel tudom magam védeni úgy, hogy közben nyitott maradjak : a megfelelő helyen és időben.

Ez a kulcs. Ehhez helyes megkülönböztető képességre van szükség. A valóságban maradásra!

Olyan könnyű tévesen észlelni, túlgondolni, átmagyarázni!

Mivel magam sokszor reagálok a régi berögzött minták szerint, ami sokszor sajnos nem túl jógikus, az elmémben vannak bekészített gyorskapszulák, mondatok a vészhelyzetekre. Néhányat leírok nektek:

  1. Bántanak

Úgy látom a dolgokat ahogyan vannak. Legalábbis ez a szándékom. Mint az objektív, mintha videokamera mögött ülnék. Ha bevonódtam érzelmileg (naná, ember vagyok), igyekszem kikeveredni mielőbb a saját érzelmeim mocsarából, és  IDŐT KÉREK.

Vagyis beszól, vagy beír valaki: A zsigereimben érzem hogy bánt, de jópofit vágok, viszont haladéktalanul visszavonulok. EZT ÁT KELL GONDOLNOM, ERRE MOST NEM TUDOK MIT MONDANI. IDŐRE VAN SZÜKSÉGEM? A HÉTEN JELENTKEZEM HA KÉSZEN ÁLLOK A TISZTÁZÁSRA

  1. Energiavámpírok

Ha valaki nagyon rámnyomul és csak mondja mondja mondja (energiavámpír, mert hamar leszívja az agyam, gyengülök, segítséééég!!) Kecsari mudrával leválasztom magam, hogy tisztábban lássak. Hogy újra magam lehessek, mert beszívott az örvénye! Azt mondom: 5 perc múlva indulnom kell (naná, azonnal fel kell töltődnöm, mert elájulok) kérlek azt mond el, MIRE VAN SZÜKSÉGED MIT TEHETEK ÉRTED? Képzeljétek, sokszor tényleg irtó egyszerű és megvalósítható dolgokat, ha pedig nem akkor jön SAJNOS EZT MOST NEM TUDOM VÁLLALNI (esetleg továbbküldöm valakihez aki talán igen). Ez nem elutasítás, hanem egészséges határvonás.

  1. Az online csatornáim bántalmazói.

A telkünkön a vaddisznó kiette az összes tulipánhagymát. A szemem láttára, Beszéltem hozzá, de nem hagyta abba. Legközelebb az összes diót felfalta. Na, akkor kerítést húztunk. Azóta nem jön ide. Ennyi! Az én facebook, insta stb oldalam az én birodalmam, felelős vagyok az ottani légkörért. Igy a trollokat, vaddisznókat azonnal minden kommentár nélkül törlöm. Ha még beírogat, sérteget, akkor tiltom. Ennyi!

  1. Külvilág zavarai elleni védekezés

Ez a mennyiségű információ átláthatatlan, s egyre inkább az. Egyedül lehetetlen feldolgozni, eligazodni. Ehhez KÖZÖSSÉG kell. Igazi jó, dolgok mögélátó és megfejtő emberek. Őket hallgatom arról mi várható, mire készüljek lélelkben. Szeretem az évkör várható eseményeiről Jenei Gabust és Kiss József Zsoltot hallgatni. A napi híreket nem hallgatom, mert összezavar. Megkérhetem okos férjemet és nagyfiamat, szóljanak ha valami van.

  1. Oltassak vagy ne?

Indu mondta nekem a pránajáma gyakorlás kapcsán HA KÉTSÉGED VAN, AKKOR NE CSINÁLD! Ehhez tartom magam. Ha nincs kétségem, és kiderül hogy tévedtem, akkor majd ráérek eldönteni, mi a további lépés. Mindig van segítség!

A sok tévedés segíti gyarapodni a tapasztalatot. Egyetlen tévedésemet sem sajnálom! Viszont most máshogy döntök, hála a sok alapos és nagy tévedésemnek.

Az életet választom!

Szeretettel Ölellek,

Tünde