Heni, köszönöm hogy végiggondolhattam …

Élethelyzet napirendek

Miután másfél évtizede a rendet, a kozmikus ciklussal való együttélést tanítom, most meg kell állnom egy pillanatra, hogy megvizsgáljuk a valóságot.

Lehet, hogy ez is csak egy vélekedés? Lehet, hogy az új világban máshogy működnek a dolgok? Önuralom hiány?

Halljuk, látjuk és tapasztaljuk, mekkora áldás tud lenni a szigorú napirend egy asramban vagy kórházban. Szinte fél gyógyulás a rendszeresség, és a jó ritmusban történő lefekvés, ébredés! Hazamegyünk, erős elhatározással, hogy ez így is marad. Általában 3 hétig tart nálam, aztán szétzilálja az élet. Most például szeptember óta 5.30 kor ébredek, hogy a reggeli rutint megcsináljam, amibe nyáron belefér a jóga is, tanítás alatt nem. Mert hozom a friss kovászos kenyeret, főzöm a diétás ebédet fiamnak, hogy 7,20 kor kiléphessen az ajtón, és szolgálhassa hazáját, én meg nekiállok a tanításnak . Nyáron ezt az időt tudtam a gyakorlásra használni.

Korábban kéne ébrednem?

Sokáig ostoroztam magam, hogy igen, de mára azt hiszem, ez is csak egy vélekedés, és nem a valóság. A rendszeres életről nemcsak az én fejemben van egy elképzelés, vélekedés. Ez sokunknál rengeteg bűntudat melegágya.

Állj meg egy kicsit!

Mi van, ha nem a realitáson alapul? Mi van, ha nem a lustaságod, vagy önuralom hiányod miatt nem tudod végezni az álomnapitervedet?

Aztán persze az is lehet, hogy tényleg önuralom hiány, lustaság stb, de érdemes kicsit átgondolni mi a valóság.

Életfeladat ciklusrend

Az utóbbi vizsgámra lelkesen készültem, 2 hetet szántam rá, lemondtam minden munkámat. Megvettem a kis füzetet, amibe kidolgozom a tételeket. Megvettem a színes, irtó drága tűfilceket, mert színekkel tudok tanulni. Megfőztem napokkal előre. Kikapcsoltam a telefont. Kiültem a kertbe, hogy csak a tudás istennőjével lehessek együtt. Eltelt 2 boldog óra, mikoris sápadtan beállított a fiam: Anya nem vetted fel a telefon, beteg vagyok, hazaküldtek. Főzöl nekem teát? Főzöl nekem rizseshusit, azt ennék most, nem a bolognait, az csíp.

Naná, tűfilcek, füzetek, könyvhalmok félre, csináltam amit kért, aztán valahogy már nem volt lehetőség újra leülni. Másnap közösen néztünk sorozatot, amiről aztán irtó jókat beszélgettünk, és kisütöttem a gyógyító pizzát. Harmadnap jobban lett, így sétáltunk kutyussal hármasban, és hevertünk az ugrálóasztalon, a Toldit skandálva, én el is játszottam a vendégoldalas és farkasos jelenetet, nagyon jól szórakoztunk. Negyednap már a barátaival csevegett, kicsit szomorú is lettem, na de elő a tűfilceket, áldott békét, tudásistennőt! Eltelt pár boldog óra.

Ebéd után üzenet várt, egy tanítványomnak haldoklik az édesanyja, mit kell ilyenkor csinálni? Telefon, hosszan, anyagok küldése, aztán hiába ültem a könyvek felett, megnyílt az emlékek kútja, és nem ment a fejembe még a 4 brahma vihara sem, azért gyűrtem, gyűrtem. Így ment. Végig.

De a 10. napon gyanút fogtam: A Gurum valahol irtó kacag, mert eddig nem vettem észre hogy MOST VIZSGÁZOM!

Megnyugodtam, mert eddig kiválóan helytálltam, mert mindig az embert választottam.

De a vizsga előtti napon azért leültem a Guruval beszélni:

Látom, miben mesterkedsz. De Te lásd azt, hogy most 50 kérdésre kell válaszolnom 4 év anyagából. Nem hagyj megszégyenülnöm, tudod, milyen fontos ez nekem! Tudod mennyire akartam volna csak tanulni!
Az írásbeli vizsgát elsőként fejeztem be, kiváló eredménnyel, 2 óra alatt. Folyamatosan írtam, mert tudtam a választ, de nem a fejemből jött. Az oklevelet róla kevesen látták, nem érdekes. Az viszont igen, hogy abban az életfeladatban nem hagytam cserben azt, akinek igazi segítséget tudtam adni.

Évszakok ciklusrendje

Az évszakok változásai determinálják azt, mire vagyunk igazán képesek. Minek van ideje és lehetősége, az nem rajtunk múlik! Az ajurvéda évezredes megfigyelései kiváló útmutatók, erről nem is írok itt többet.

Havirend a ciklusban

A női sajátosságok, a női hormonális mestermű meghatározza nemcsak az idegrendszert, hanem a testi működést is. Lehet, hogy ez csak afféle „finomhangolás”, és felül lehet írni pl a menstruációs pihenőnapon is lehet betont keverni, de szerencsére mostanra sokan tudják, hogy nem érdemes. Női betegségek sora mutatja hogy ÁLLJ! Legyél tisztelettel a ciklusod adta lehetőségekre.

Kötőfék az önmunkában

Önkioldó projekt, önelgáncsolás, szabotázs vagy tényleg az önuralom hiánya okozza azt, hogy nem tudjuk tartósan megtartani az elhatározásokat az életmódunk tekintetében? Vagy ez is csak egy vélekedés? Az igazi választ persze magadnak kell tudni, a kíméletlen őszinte önvizsgálat segítségével.

De könyörgök, hallgass magadra! Ha már nem hallod magad, keress terapeutát, aki összekapcsol újra magaddal.

Ha nem vagyok jól, az van jól

Nemcsak a szenvedés-üdvtörténet a meghatározó ebben, bár sokunkra hat, az hogy fejlődni csak szenvedésen át lehet.

A túlzott empátiánk is hívhat arra, hogy ne legyünk túl jól, amikor annyi a szenvedés a világon és körülöttem. Nemcsak azzal tudjuk ezt elérni, hogy szabotáljuk saját elhatározásainkat, hanem azzal, hogy képesek vagyunk a maximális empátiára, és testi szinten is éljük azt, amit a társunkon tapasztalunk.

Tükörneuronjaink az életben maradást segítették kisbaba korunkban, nincs ez másként ma sem, hiszen életünk fontos része a társakkal való empátia, a kapcsolódás. Vannak helyzetek, mikor képesek vagyunk nempatikusak lenni, de van, amikor irányíthatatlanul önt el a másik érzelem és fájdalomvilága, és csak arra vagyunk képesek, hogy együtt szenvedjünk.

Lázár Ervin alkotta Bab Berci jut eszembe, aki a kacifántos varázslóval, Nuuszi Kuszival tette ezt, végtelen nagy együttérzésből, hogy az csak pillanatokra képes varázsolni. Együtt zokogtak, mert hát mi mást is lehet tenni ilyen lehetetlen helyzetben? Aztán mindenki hazament.

Gyanítom, hogy nem soroltam fel mindent.

Azt kérik a Mesterek a himalájai Tradícióban, hogy hagyjuk abba a drámát, legyen elménk egy kellemes, derűs hely. Ahol jó lenni. Naponta kell újrahangolni magunkat.

Reális cél lehet, ha a napnak van 2 szilárd sarokköve: az ébredés és elalvás rutinja. A többit havonta tervezzük meg, adjunk csak egy hetes célokat, amit átírhat a valóság!

De bűntudat nélkül!

Tündi

Aranycsillag Jóga