Ébren álmodom!

Nagyon nehéz, traumatikus élethelyzetben voltam. Ami akkoriban történt körülöttem, több bulvárújságot is megtöltene. Annyi fájdalom és szégyen volt bennem, harag, düh, csalódás, többször azt hittem, ebbe belebolondulok, ha túlélem egyáltalán.

Véletlenül keveredtem el Timcsák Géza hatha jóga kurzusára, ahol megtanultam a jóga nidra, álomtalan álom gyakorlatot.

Megmentett!

Minden nap gyakoroltam (azóta is ez a legfontosabb gyakorlatom). Túléltem, és lassan de biztosan rendeződni kezdtek a dolgaim. Azóta sokféle technikát megismertem a jóga nidrára, de az első mindig is a kedvenc marad.

A jóga nidra az elmegyakorlatok közé tartozik, célja pedig az elme munkaterének, a csidkásának megtisztítása, hogy képessé váljon elengedni a szükségtelen tartalmakat. Segít az elmét egyhegyűvé nevelni, hogy az elme bele tudjon úgy merülni a gyakorlásba, vagy a munkába amit végez, hogy semmilyen külső körülmény ne zökkenthesse ki, vagy zavarja meg.

A jóga nidrában a tudat és tudatalatti határára kerülünk. Ezáltal sok, tudatalattiban levő probléma megoldódik, és végbemegy egy olyan ellazulás, ahol pozitív csere történik a tudatos és tudatalatti szféra között.

Akkor van rá szükségünk, ha a feszültségek úgy felhalmozódtak, hogy már képtelenek vagyunk feldolgozni vagy lereagálni azokat, vagyis felborult a testi és lelki egyensúlyunk.

Nidra: alvás (álom nélkül) mély, álomtalan, teljesen tudatos alvás.

Pihenésre használjuk, a „nemkötődés” kialakítására alkalmas, amikor a makrokozmosz bármely vibrációjára, rezgéseire való ráhangolódás lehetővé válik. Belső tanácsokat, szavak nélküli belső útmutatásokat kaphatunk, ami lehetővé teszi irányítani a belső működéseket, melyeket korábban nem tudtunk irányítani. Saját belső felfedezéshez segíthet hozzá.

A belső folyamatokhoz történő kapcsolódás – kísérletek (biofeedbeck kutatások Nyugaton) szerint – paradox módon akkor vezettek eredményre, ha az erőlködés abbamarad. Minél inkább próbálunk egy bizonyos hatást elérni, annál kevésbé sikerül (pl. a kéz hőjének emelése,ami műszerekkel mérhető, így ezt a kísérletet végezték). A próbálkozás feszültséghez és frusztrációhoz vezetett. Amikor ellazult állapotban csak figyelték a biofeedback készüléken megjelenő változásokat, lehetőség nyílt a belső folyamatok sikeres ellenőrzésére, beleértve az agyhullámok ellenőrzését is. Ez a fajta, nyugodt elengedéssel kapcsolatos ellenőrzés „passzív akarat” kifejezéssel foglalható össze, ahol a passzív szó elengedett, elfogulatlan,nem aggodalmas, vagyis az aktív akarat ki van kapcsolva.

Sohasem erőltetjük, hogy a test bármit is tegyen, elég megkérdezni, hogy megtenné-e, és várni a válaszra. Passzív, nyugodt tudatállapotban ahol a szándék inkább passzív, ahol a gondolkodás nem szavakban, hanem képekben zajlik. A képek instrukciókat adnak a testnek, felszabadítanak a verbális gondolkodás korlátai alól. A művészek számára is képek teszik lehetővé a túllépést a verbális logikán, kifejezve az intuíciót. (a rajzolás, festés is) Ezek a tapasztalások jelt adnak arról, hogy létezik más tudatszint is.

A magas béta hullámon (mely a hétköznapi, éber állapot) théta hullámon (álomszerű, merengő állapot) át delta (álomtalan álom, magasabb tudatállpot mint a théta) és gamma hullámig lehet eljutni vele.

Aki megtanul akaratlagosan belépni abba az állapotba, ahol magas az alfa és théta hullámok aránya, váratlanul sok önegységesítő tapasztalatot talál: „nyugodtabb vagyok, erőteljesebb belső békét érzek. Valahogy belecsúsztam egy tudatállapotba, és úgy maradtam.” Mindenben jobban benne vannak, bármivel is legyenek elfoglalva, és elengedetten állnak feladatokhoz, melyek mintha „maguktól összeállnának”. Ez együtt járhat álmodozó, képorientált gondolkodással, ami nagyobb egységesülést vált ki személyiségen belül.

Minden információ, amit tapasztalni szeretnénk, ott van a makrokozmoszban.

Ehhez az szükséges, hogy a légzésnek akasikus, finom érzékelhetetlen vibráció szintje legyen, -ezért kellenek előkészítő gyakorlatok- hogy hozzá tudjunk kapcsolódni a makrokozmoszhoz , ahol:

Bármi és minden valósággá válhat, mert az a végtelen lehetőségek tárháza, itt akármit létre tudunk hozni.

Relaxációs jegyzetemben megtalálhatod a relaxációs és a jóga nidra szövegeket is:

Relaxáció Jegyzet – Vásárlásnál használd a JOGANIDRA kuponkódot és 20 % kedvezményt kapsz a teljes vásárlás összegéből.

Gyakorolhatsz velem Online Jóga nidrát, 2021. NOVEMBER 11., CSÜTÖRTÖK, 19:30:

Jóga nidra, mélylazítás gyakorlása | Facebook

Szívből ajánlom az alábbi cikket:

Jóga Nidra – Így pihend ki magad irtó gyorsan! – MUM PARK

Kontraindikáció a mentális zavar, depresszió, pánik, és egyéb pszichotikus állapotok.

Ha kétséged van, inkább NE gyakorold! Helyette a nadi sodanat ajánlom!

Ölellek,

Tünde